Bedankt voor uw interesse in Dustin. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.
* u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaringVeilige verbinding controleren
Auteur: Pieter Remers – Eigenaar & commercieel directeur van Beveiligmij.nl
Een beveiligde verbinding is essentieel als u zich moet aanmelden, gegevens moet achterlaten of iets met geld gaat doen. Het adres moet beginnen met https:// en het (groene) “slotje” moet gesloten zijn.
Dit geldt natuurlijk voor alle internetgebruikers, want iedereen heeft hier sowieso privé mee te maken. Maar zakelijk is het net zo belangrijk! Zo voorkomt u dat inloggegevens van medewerkers in verkeerde handen terechtkomen.
Houd er wel rekening mee dat https:// en het slotje alleen aantonen dat de verbinding veilig is. Het zegt niets over de betrouwbaarheid van de website, of de betrouwbaarheid van de organisatie achter de website. Daarvoor moet u het webadres controleren.
Hoe goed een beveiligde verbinding in de praktijk wordt gecontroleerd
BeveiligMij.nl voert jaarlijks bij honderden bedrijven een Security awareness Nulmeting uit om het veilig handelen van medewerkers in kaart te brengen. Deelnemers worden tijdens de Security awareness Nulmeting over verschillende onderwerpen bevraagd naar hun huidige kennis en (on)veilige gedrag. Een van de onderwerpen tijdens de nulmeting is het controleren van de veilige verbinding. Hieronder hebben we een aantal interessante resultaten op een rij gezet over hoe goed medewerkers binnen organisaties daadwerkelijk controleren of de verbinding veilig is:
30% van de medewerkers controleert altijd de verbinding
50% van de medewerkers die de verbinding niet altijd controleert, doet dat wel bij internetbankieren.
Inloggegevens van de organisatie op straat
Het algemene beeld laat zien dat de helft (50%) de verbinding alleen controleert als het hen zelf financieel kan raken, zoals bij internetbankieren. Organisaties lopen hiermee dus een risico dat bedrijfsaccounts in verkeerde handen vallen. Denk bijvoorbeeld aan een social media of e-mailaccount waarvan u niet wil dat derden hier toegang tot krijgen. Wat gebeurt er met de reputatie van organisatie als er onjuiste of belastende informatie wordt verstuurd? Daarnaast betekent ongeoorloofde toegang tot een e-mailaccount in veel gevallen een datalek. Het is dus belangrijk is dat iedere medewerker weet hoe ze een verbinding kunnen controleren en dit ook consequent gaan doen.
Hoe goed controleren jouw collega’s de verbinding?
Er zijn verschillende technische maatregelen die een veilige verbinding kunnen afdwingen, maar ook het menselijk handelen speelt hierin een grote rol. Wilt u weten hoe u uw bedrijf het beste kan beschermen of wilt u een Security awareness Nulmeting laten uitvoeren?