Voorlopers Seizoen 3

In het nieuwe seizoen van Voorlopers gaan innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman op zoek naar de toekomst van IT-professionals. Welke technologische ontwikkelingen gaan bepalend zijn? Op wat voor manier gaan deze ons raken? En hoe kunnen we ons daar nu al op voorbereiden? In Voorlopers volgen we Bart en Eelco in hun zoektocht naar antwoorden. Femke de Wild is de host. Opname en montage Bo Bruijs.

Voorloper Nikky Hofland

Deze aflevering bespreken we het grote personeelstekort in de IT-sector. Onze gast Nikky Hofland, managing director van TechMeUp, vertelt waar zij de benodigde mankracht weet te vinden. Innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman praten met haar over onaangeboord talent, onderwijs, inclusiviteit en rolmodellen.

“Als je alleen op talent – jong talent – focust, dan zou dat betekenen dat veertig procent van alle mensen die op dit moment afstuderen de IT in zou moeten gaan. Dat is onhaalbaar. Dus er moeten vanuit andere kanten mensen komen.”

Voorlopers Seizoen 2

In het nieuwe seizoen van Voorlopers gaan innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman op zoek naar de toekomst van IT-professionals. Welke technologische ontwikkelingen gaan bepalend zijn? Op wat voor manier gaan deze ons raken? En hoe kunnen we ons daar nu al op voorbereiden? In Voorlopers volgen we Bart en Eelco in hun zoektocht naar antwoorden. Femke de Wild is de host. Opname en montage Bo Bruijs.

Voorloper Olivier Rikken

Blockchain is door pieken en dalen gegaan, maar de technologie ontwikkelt zich nog steeds in hoog tempo. Innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman praten erover met Olivier Rikken. Als consultant en onderzoeker op het gebied van onder andere Blockchain bereidt Rikken bedrijven voor op het gebruik van de technologie. Welke toepassingen zijn geschikt, welke niet? En biedt blockchain een alternatief voor de hyperscalers?

“Je hebt altijd te maken met wat we noemen Amara’s law: we tend to overestimate the short-term effect of new technology and underestimate the long-term effect.”

Voorloper Thomas Mensink

Startups zullen de toekomst van IT-professionals bepalen. Innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman leggen deze stelling voor aan startupanalist Thomas Mensink. Ze bespreken de meest innovatieve nieuwkomers en stellen hem de vraag: wat moeten en kunnen grote bedrijven nou eigenlijk met startups?

“Elke corporate die onderdeel is van de gevestigde orde zal moeten nadenken: “Wat willen we met startups?” Er komt een moment dat ze hard gaan. Als je ze dan ziet, dan ben je al te laat.”

Voorloper Guido Jilderda

Van een gat in de muur en een milkshake in de ochtend tot pindakaas op commando en een boekenkast voor het leven. Consultant digitale transformatie Guido Jilderda neemt ons mee langs de meest uiteenlopende voorbeelden van servitization. Bart Geers en Eelco Huurdeman onderzoeken met hem wat de implicaties voor de IT-sector zijn.

“Als je servitization vanuit een data-gedreven perspectief benadert is het honderd procent disruptief, want je ziet de muren van traditionele organisaties afbreken.”

Voorloper Julia Krauwer

Als sector banker Technologie, Media en Telecom bij ABN AMRO houdt Julia Krauwer zich bezig met de impact van technologie op bedrijfsmodellen. Innovatiemanagers Bart Geers en Eelco Huurdeman praten met haar over de klimaatdoelen van de Verenigde Naties en de Europese Commissie. Hoe gaan deze de IT-professional raken? En hoe staat het eigenlijk met duurzaamheid in de sector?

“Groene IT staat nog in de kinderschoenen. Wordt er en masse op gestuurd? Nee, dat echt nog niet.”

Voorloper Michiel Steltman

In deze aflevering is Michiel Steltman te gast. Als directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland is hij de spreekbuis van de sector die ervoor zorg dat al ons dataverkeer foutloos, veilig en razendsnel verloopt. Bart en Eelco spreken met hem over digitale soevereiniteit en onderzoeken of Gaia X het project van de toekomst is.

“Niet degene met de beste technologie wint, degene die de grootste schaal creëert, die wint.”

Voorlopers Seizoen 1

In het eerste seizoen spreekt Femke de Wild in elke aflevering een expert op zijn of haar vakgebied. Wat betekenen de nieuwste technologische ontwikkelingen voor jouw bedrijf of voor jouw dagelijkse werk? Onze voorlopers vertellen het je. In korte series van drie afleveringen wordt telkens een ander thema belicht.

The Future of Work

In de tweede serie van drie afleveringen, onderzoekt Voorlopers The Future of Work: het nieuwe werken. Roel Geenen van Veldhoen + Company en Gidion Peters voorspellen dat de manier waarop bedrijven nu georganiseerd zijn, totaal op zijn kop gaat. Sophie op den Kamp, managing director van The Next Web Spaces laat ons de meest innovatieve startups zien en Michael Wheeler-Wyatt, hoofd Google Chrome, vertelt dat ‘the power of the cloud is even stronger than everyone thought.’ Tot slot ontmoeten we Sjors Mahler van PR.co. Hij heeft de toekomst niet afgewacht en werkt sinds 2020 volledig remote vanuit Portugal.

Artificial Intelligence

In de eerste serie van drie afleveringen, onderzoekt Voorlopers de mogelijkheden en valkuilen van Kunstmatige Intelligentie. Consultant Alex Dowdalls vertelt waarom we vooral niet langer moeten wachten met ons de techniek eigen maken. Bernardo Nunes, trainer bij Growth Tribe, vertelt dat iedereen kan leren hoe het werkt. En specialistische adviseur gegevens Derk van Veen laat zien hoe DUO hier in de praktijk mee omgaat.

Vragen?

Heb jij vragen aan onze experts naar aanleiding van de podcast? Vul het contactformulier in op deze pagina. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op.    Contact opnemen

    ContactformulierClose

    Bedankt voor uw interesse in Dustin. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.

    * u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaring